Konfliktusos helyzetekben a legkülönbözőbb menekülési stratégiákat választjuk. De milyeneket? - Coachingcentrum vz56b3hb5s1ehvksdfvy0jds47cvw6

KÖZZÉTÉVE: 2019. szeptember 07.

1. „Egy középvezető ügyfelem például, amikor az embereivel való igazságos bánásmód került veszélybe egy kinevezés kapcsán, nem rettent vissza attól sem, hogy durván nekimenjen a cége egyik nemzetközi alelnökének. A határozott és energikus konfliktusvállalás egyébként is jellemző rá az olyan helyzetekben, amikor az értékeit érzi veszélyben. Ez a "támadás" reakció, mozgásban kifejezve ”ellenemozdulás”: versengő, kihívó, autoritást követelő viselkedés.

2. Mások ezzel ellenkezőleg, inkább kilépnek, kivonulnak a konfliktushelyzetből. Időre és térre van szükségük ahhoz, hogy átgondolják a dolgokat, ezért átmenetileg megszakítják a kommunikációs kapcsolatot. Ez a biológiai "menekülés" reakció, mozgásban: "el tőle". Konfliktusba nemcsak másokkal lehet kerülni. A törekvéseinkkel szemben felmerülő nehézségeket, akadályokat szintén konfliktusként élhetjük meg. Egy ügyfelem arról számolt be, hogy minden alkalommal, amikor a munkahelyén nehézségbe ütközött, más állást keresett.

3. Vannak olyanok is, akik a konfliktusos helyzetekben a kommunikációs kapcsolat fenntartására törekednek, a dolgok megbeszélésére, megértésére, a másik fél megbékítésére van igényük, Arra törekszenek, hogy a nyomás alatt is kedvesek legyenek és lehetőség szerint megadják, amit a másik fél igényel. Ez a biológiai "összezárás", mozgásban "mellé lépés".

4. Végül ritkább, de előfordul az a jelenség, amit egy másik, multi cégnél dolgozó ügyfelem mesélt el: egy nagyon nehéz tárgyaláson váratlan fordulatként durván megfenyegették, amire ő percekig nem volt képes reagálni. Hiába a húszéves tárgyalói tapasztalat, a szélsőségekre nem volt muníciója. Ez a biológiai "lefagyás", egyfajta mozdulatlanság, passzivitás.

Ezek a reakciók a tapasztalataink, az élményeink, az ezek által keltett érzéseink mentén vésődnek belénk, és válnak beidegződésekké, szó szerint zsigerivé. Nincs ezek között jobb vagy rosszabb, önmagában mindegyik korlátos és egyoldalúan működtetve bizonyára károkat okoz úgy a munkahelyen mint a privát kapcsolatainkban. A lehetőség abban áll, hogy a saját reakcióinkat megfigyelve el tudjunk oda jutni, hogy a kiélezett helyzetben tudatosan dönthessünk arról, hogy hogyan viselkedjünk. Naná, hogy ezt egyszerűbb mondani, mint megcsinálni.

Mivel ezeket a reakciókat érzések (és a testünkben létrejött érzetek) vezérlik, a változást és a fejlődést a nyomás alatt tapasztalt testi érzetek és érzések tudatosítása és a harcművészettől ihletett mozgásos gyakorlatok segítségével érhetjük el.

Szerző: Forrás LajosIRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Hasznos információk Neked a Coachingcentrumról.