Perspektíva azoknak, akik attól félnek, hogy a coach élete unalmas, vagy azt hiszik, hogy a coach csak ül a fotelban - Coachingcentrum

KÖZZÉTÉVE: 2020. szeptember 21.

A szeptember a coach számára az igazi „szezon”, ilyenkor felpörög mindenki a nyári élethelyzet-változások és -változtatások, vagy legalábbis az ezekről szóló álmok alapos megrágása után. Aki nyáron kipihente az első félévi kiégését, az szeretne jó kis mentoring/coaching kombót a vállalkozásindításához, a coach tehát nagy örömmel készül a vállalkozói designsprintre, amelyhez a tökéletes partnere Judit, a Talentbrand megálmodója, akivel a munka minden percét élvezni lehet, akinek employee branding és service design témában minden harmadik mondatából értékes tudás gurul elő, csak úgy mellékesen. És akkor még nem is kérdeztünk tőle.

Aztán a coach, coachtársával, Líviával együtt készül a karriercoach-képzésre, minden egyes kurzusra külön, hiszen a nemzetközi adatok változnak, éjjel-nappal kutatás, kutatás, és újítás. Itt mondjuk nem az a cél, hogy meglepjük az ügyfelet, hanem az, hogy jövőbemutatóan tudjunk vele dolgozni. Líviára mindig lehet számítani, különleges képességekkel rendelkezik. Szinte valami varázslóféle. A coach ismeretségi körében az egyetlen ember, aki képes a legsúlyosabb témában fájóan tűpontos és ugyanakkor őszinte érzelmekkel teli visszajelzést adni, talán röntgenszeme van, vagy valami új AI. Így könnyű ám coachnak lenni.

Az adatalapú megfigyelésekhez az inputot Tomi adja, aki Magyarország legviccesebb adatguruja és adatvizualizációs guruja, döbbenetesen tájékozott és ráadásul elkötelezett apuka. Ő segíti a coachot, hogy az intuíciók mellett az adatokat is elemezni tudja, tőle tanultuk, amit a Közgáz óta olykor elfelejtünk, hogy minden empirikust numerikusan is vizsgáljunk. Neki lett igaza, vagyis az ő kimutatásainak, hogy Szegeden érdemes új lokációt keresni és lám, a coachok Szegeden is elindították life-és businesscoachképzésüket egy szuper mixtúrájú csapattal. Apropó csapat! A coach ezerfelé szakadna, ha nem lenne körülötte több nagytudású kolléga, akik professzionálisan végzik a munkájukat és akikhez bármilyen kérdéssel lehet fordulni és megoldják az olyan helyzeteket is, mint összeomlás, áramszünet és zárt ajtók kinyitása szemmelveréssel. Nem restek beugrani az offiszdepóba sem patronért. Néha a coach csak megfigyeli őket munka közben és ellágyul és örül. Zita, Kriszti, Laci, Lajos, Robi, Zoli, Csaba, Attilák, olykor mintha az Avengerst nézném. Egy valaki nem szerepel ebben a felsorolásban, mert ő a tudás koronázatlan királynője: Kriszta. Ha a coach elakad, akkor nem esik szét, hanem felhívja Krisztát, aki továbblendíti. Valahogy. A coach nagyon szerencsés emiatt a háromszögkapcsolat miatt Líviával és Krisztával.

Elindul tehát az őszi szezon, a coach elutazik kedvenc városába, ahol egy nagyon összetartó startup beengedi a világába és coachszemléletű tárgyalástechnika workshopra várja. Itt megtudja, hogy kézzel írni ciki. Nem indul azonnal haza, hanem másnap egy másik workshopot tart a munka és a magánélet trendjeiről. Hoppá és mi van akkor, ha nem a coach tartja meg az adott eseményt, hanem – ami nagyon gyakori coachtevékenység – facilitál? Milyen témákban? Bármilyenben, amelyhez szakmailag kapcsolódni tud, vagy amire fel tud készülni alaposan. Például egy remek partnerségben Petivel, Enikővel és Mariannal a Mytime.jobs atipikus karrierportáljának nyitóeseményén (ez a coach kisgyerekes-anyakori szíve-vágya volt), vagy a Green Fox Academy Mentoring is King meetupján, a mentorálás fontosságáról. A coach mint minden kollégája, rövid előadásokat és Kérdezz-Felelek szekciókat is tart, nagyon szeret fiatalokkal (is) foglalkozni, és évek óta visszatérő munkája az Erasmus-Europass karriernap. A coach számára nagyon fontos az értékteremtés a nonprofit szférában is, szeret visszaadni a világnak valamit, amit ő is megkapott ifjúkora mentoraitól, ezért remek emberekkel Kata kezdeményezésére megalapították a ShareIt Lab Egyesületet, ahol a következő eseményen azt veszik górcső alá, hogy milyen lehetőségeket kínál a digitális szektor a nőknek a Covid után. Ezekben a tevékenységekben a coach rengeteg szuper embert ismerhet meg, ezért nem szokott elfáradni annyira, mintha egy irodában, vagy a bányában dolgozna. (Mi van, ha elfárad? Akkor meditál, erre is van szövetségese! Andi, akitől megtanult energiát nyerni a stresszoldó meditációval, hogy meg tudja sokszorozni energiáját).

A coach számára létezik még egy másik dimenzió is, a szakmai befelé élés mellett, és ez a kifelé élés, ezt is meg kellett tanulnia. Ebben igazán nagy tanítómesterei voltak Gyuri és Ricsi személyében, akikkel sokat beszélgetett arról, hogy értékes emberekkel és szakértőkkel fotelezik a coachingszobában, akiknek a tudását kifelé nehéz megmutatni, pedig sokat lehetne tanulni tőlük. A marketingmaestrok erre kitalálták az Influexpert programot, és most hárman erre szövetkeztek, hogy a valódi erősségekre épített személyes márka értékteremtő folyamatban tudjon megcsillanni.

Coachként ezek a szakmai szövetségek és partnerségek valódi vitaminok, amelyek újratáplálják a kreativitást, inspiráció-injekciót adnak, és persze reményt is, amikor valami álomba sok libidót teszünk és aztán mégsem tudjuk valóra váltani. Nemcsak naprakészek és okosak, hanem megvigasztalnak, hoznak egy új szempontot, vagy épp csak példát mutatnak azzal, ahogy vannak és ahogy kapcsolódnak. A coach bizony sokat tanul tőlük. A coach most a látványos dolgokat vette számításba, amelyek az első őszi hónapját kiteszik. Ami a munkájának a legeslegfontosabb része, azok az egyéni ügyfelek. Az ambíciózus projektvezető, aki nem éri be a jó munkával, hanem igazi kreátor és világformáló akar lenni, a könyvszakértő, aki rádiócsatornát indít, az épületgépész, aki fél, hogy rosszul választott pályát, az informatikus, aki manikűrös szeretne lenni, a táncoktató, aki boldogságot hozna a megfáradt pároknak, a vezérigazgató, aki emberségből példát akar mutatni. Velük épül egy jobb világ és velük építjük a gyerekeink jövőjét jelenét. Ne féljetek nagy szavakat használni!IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Hasznos információk Neked a Coachingcentrumról.