A coach legfőbb eszköze önmaga. - Coachingcentrum

KÖZZÉTÉVE: 2018. február 14.

A coach legfőbb munkaeszköze önmaga: azon kívül, hogy a tudását és tapasztalatát alkalmazza az ülések során, saját személyisége is meghatározza az ügyféllel való kapcsolatot és a coaching folyamatát. Ahhoz, hogy erősségeit minél jobban használja és a számára nehezebb helyzeteket felismerni és kezelni tudja, elengedhetetlen az alapos önismeret. Éppen ezért a coach képzés során komoly önismereti munka folyik. De mit is jelent ez?

 

Többek között azért jelentkeztem a coach képzésre, hogy meglévő kompetenciáimat fejlesszem, új tudást, technikát, módszert sajátítsak el. Arra nem is számítottam, hogy milyen sok önismereti helyzetben találom majd magam.

 

Először is kitöltöttem egy tesztsorozatot, aminek az értékelését személyesen beszéltük át a szakemberrel, négyszemközt. A teszt rámutatott az erősségeimre és a gyengeségeimre, megerősített és elgondolkodtatott egyaránt. Leginkább arra csodálkoztam rá, hogy néhány bennem még alig megfogalmazódott szükséglet mennyire megmutatkozott. A csoporttársaim mind hasonló lelkesedéssel beszéltek a saját tesztjeikről, az értékelésből kiindulva fogalmazta meg ki-ki a saját céljait.

 

Az önismereti fejlődés társas folyamat, interakciókban megjelenő viselkedésünk, érzéseink és a visszajelzések alakítják az önmagunkról alkotott képünket. A trénerek, akik tudásukat igyekeztek átadni nekünk rendszeresen hoztak bennünket olyan helyzetbe, ahol önismereti tudásunkat alkalmaznunk és/vagy bővítenünk kellett. Minden egyes elmélet  átbeszélése és annak gyakorlati alkalmazása tartalmazott olyan részt, ahol kipróbálhattuk magunkat. A tranzakcióanalízist tárgyaló részeknél sokszor azt láttam, hogy a csoport minden tagja mélyen elgondolkodik vagy éppen teljes figyelmével fordul a másik felé. Egymás előtt is megnyíltunk, kölcsönös bizalommal és figyelemmel.

 

A képzés első napjától rendszeresen és módszeresen mindent kipróbáltunk élesben is: egymással, gyakorló ügyféllel, ügyféllel mentor coach jelenlétében. Tapasztalatokat cseréltünk, pozitív megerősítésekkel és építő szándékú észrevételekkel támogatva egymást. Alkalmanként csoportosan végeztünk coachingot. Mindezek a helyzetek rengeteget segítettek abban, hogy megtapasztaljam, melyik módszereket érzem magaménak, melyek az én kérdéseim, amiket szívesen alkalmazok, milyen az én saját coaching stílusom. Mindannyiunknak kialakult a sajátja ugyanis, és ez az egyik legfontosabb tudásunk. 

Nem csak az szolgált tapasztalattal, hogy egy-egy megközelítés, irányzat, teszt szerint milyen vagyok én, hanem sokkal inkább az, hogy mi változott a viselkedésemben, az önmagamról lévő tudásomban. Ez utóbbi önismereti fejlődés az, ami magabiztosságot ad a frissen megszerzett tudás mellé.

Szerző: Happ ZsuzsaIRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Hasznos információk Neked a Coachingcentrumról.