Jelentős önismeret birtokában is találhatja magát valaki olyan helyzetben, amikor bár ismeri a lehetőségeket és a céljait, mégsem képes változtatni. - Coachingcentrum vz56b3hb5s1ehvksdfvy0jds47cvw6

KÖZZÉTÉVE: 2017. december 05.

“Szerencsém van.” “Jó időben voltam jó helyen.” “Ez jókor jött.” “Mázlista vagyok.” Vagy: “Mindig szerencséje van.” “Neki csak megszületni volt nehéz.” Esetleg: “Jaj, én olyan szerencsétlen vagyok!” “Nekem semmi sem sikerül.”

Kutatók szerint az angol happy szó az izlandi happ szóból ered, ami szerencsét jelent, és az emberek jelentős része úgy is vélekedik a boldogságról, hogy az sokban múlik a szerencsén. Darrell Royal egykori amerikai focista és edző szerint viszont a szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel. Vagyis bármennyi lehetőséget kínálhat az élet hiába, ha nem ismerjük fel, nem tudunk élni vele, vagy másféle lehetőségeket választunk. Élettörténetünk lefordítható döntéseink sorozatára - a helyzetek, körülmények értelmezése mellett.

Száz-kétszáz évvel ezelőtt élt elődeinknek töredék mennyiségű döntést kellett meghozniuk az életük során a mai fejlett országok-beli életvitelünkhöz képest. Sem a kommunikáció, sem a közlekedés nem volt olyan sebességű, hogy gyakran kerüljenek választási helyzet elé. Nagyobb léptékben nézve a lakóhelyek, hivatások és munkahelyek váltása kevesek számára volt elérhető, és a házasságok felbontása sem volt gyakori opció, gazdasági és társadalmi korlátok miatt. A harmadik évezred elején több döntést hozunk meg egy átlagos reggelen, mint amennyit elődeink hetek, hónapok során.

Mi kell ahhoz, hogy fontos döntéseket tudjunk meghozni? Önismeret, a helyzet felismerése és megismerése, erőforrások, motiváció, cél, és a lehetséges döntések következményeinek ismerete.  Minél fejlettebb az önismeretünk, annál nagyobb valószínűséggel ismerjük fel a változás szükségletét és hozunk számunkra megfelelő döntéseket. Az alapos és stabil önismeret egyben az egyik legfontosabb erőforrás, ami önbizalmat és hajtóerőt ad, érdekeink érvényesítését segíti. A coaching folyamatában az ügyfél önismereti munkát végez, amiben a coach kérdésekkel és visszajelzésekkel támogatja.

Jelentős önismeret birtokában is találhatja magát valaki olyan helyzetben, amikor bár ismeri a lehetőségeket és a céljait, mégsem képes változtatni. Ilyenkor arra van szüksége, hogy az egyéb erőforrásait ismerje és mozgósítani tudja. A coach a közösen végzett munka során különböző eszközökkel és technikákkal tud abban segíteni, hogy az ügyfél felismerje és használja a rendelkezésére álló erőforrásokat. Régóta halogatott döntések, változások vagy elfogadások, megküzdések tudnak megszületni a bizalomra épülő közös térben.

Szerző: Happ ZsuzsaIRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Hasznos információk Neked a Coachingcentrumról.